KRISTIAN HORNSLETH, kunstner

UDSTILLING – 10 værker før og nu

KUNSTØ

DET KVALMEDE OG ETISKE

 

Der er dem, der betaler i dyre domme for at få lov til at eje værkerne. Erhvervslivet udgør halvdelen af denne gruppe. Og så er der dem, der finder selvsamme værker både kvalmende og etisk uforsvarlige. Det handler om Kristian von Hornsleth og hans kunst.

Af Catrine Louise Bruhn, studerende ved Kunsthistorie

 

”Hvad hjælper det at have et kald og lave strålende kunst, hvis det hele udstilles i en lille butik i ørkenen, hvor ingen kommer forbi?”

Ordene er Hornsleths, og de har givet genlyd flere steder end blot på den danske kunstscene. I 2006 fik kunstneren 100 fattige voksne mennesker i landsbyen Buteyongera, en lille by ca. 36 km fra Ugandas hovedstad, til at kalde sig Hornsleth til mellem- navn til gengæld for en gris eller en ged. Afslutningsvis blev deltagerne i projektet fotograferet sammen med deres nye Hornsleth-identitetskort, og fotografierne udgjorde tilsammen udstillingen med titlen ”We want to help you, but we want to own you”.


”De her mennesker er så fattige, at de ikke havde et reelt valg, da jeg tilbød dem dyr i bytte for at tage mit navn. De er så fattige, at de ville have kaldt sig Coca-Cola, hvis det var, hvad der blev krævet. Men jeg har fra begyndelsen ment, at mit statement med værket var stærkere end det negative, der kunne komme ud af det – og Roskilde Universitet kalder det ’immanent kritik”, så noget må der være om snakken.

 

Sådan har Hornsleth selv beskrevet det, kunstprojektet, der sendte chokbølger gennem kunstverdenen og udløste diplomatisk krise mellem Danmark og Uganda. Hornsleths mediebureau har efterfølgende beregnet kunstværkets chock value: 130 mio. mennesker har nu hørt om Hornsleth.

Af andre opsigtsvækkende projekter kunne udstillingen med afbrændte dannebrogsflag under titlen ”Gud bevare Danmark” i 1995 nævnes, men listen af Hornsleths provokerende kunstværker er lang. Selv har han det svært med netop betegnelsen ”provokerende”, der ellers så ofte bliver brugt om hans kunst:

”Den borgerlige kultur svarer igen med ordene: Du gør det kun for at provokere. Den diskussion, synes jeg, er interessant. Du kan sammenligne det med akupunktur. Hele ideen med akupunktur er netop, at du provokerer dine nervebaner, som der er noget galt med, og de responderer så ved at aktivere sig og danne nogle antistoffer, nogle impulser, som gør, at de døde områder i din hud aktiverer sig selv. Det er fuldstændig det samme, man fremprovokerer jo også en fødsel nu og da.”

 

Han fik en efterskole i 2010 til at ‘genopføre’ Columbine Shooting, som en happening, med en efterfølgende fotoserie, der viser søde danske børn slå hinanden ihjel, med overraskende stor behændighed. Siden har der været 21 skole skydninger blot i USA.

For tiden opkøber han hjemløse i London, og sælger dem som kunstværker, hvor køberne få deres egen hjemløse afbildet i ægte guld hjemme på væggen og kan følge den hjemløse på en eksklusiv app.

Derudover er han ved at lave en kæmpe skulptur af Eske Willerslev, der skal inspirere unge væk fra youtube og med på rejsen ind i fremtiden.

www.hornsleth.com

1 tanke om “KRISTIAN HORNSLETH, kunstner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *